Nieuws

2024 2024 2024 2024 2024

Een creatief jaar met vele verschillende stijlen en studies. Het centrale thema is klimaatontwrichting met een knipoog naar de natuur in al haar facetten.

De ontwikkeling van het project  : I show you the truth for living komt te staan in de rubriek schilderijen.

HET PROJEKT OVER DE KLIMAATONTWRICHTING IS AFGEROND EN KLAAR VOOR EEN EXPOSITIE.

INTERESSE? NEEM CONTACT : 0614616677 OF KOM EVEN LANGS IN ZUIDWOLDE

De eerste 50 schilderijen van het project zijn klaar in miniatuurvorm [A4]. Het ontbreekt nog aan de samenhang tussen de werken. De moeilijkheid zit hem in de spanning tussen aan het denken zetten van kijkers of al te belerend te zijn. Daarom zoek naar een titel met een vragende toelichting. Dat is moeilijker dan ik dacht. Maar we gaan gemotiveerd verder. Het klimaat vraagt er om. Lekker lezen, denken en construeren in de wintermaanden om de juiste vraag en toelichting te vinden, want wij leven in de schaduwen van de toekomst en dat moet niet voor een toekomstige generatie. [04112022]

Het eerste schilderij in de serie: I owe you the truth for living.

TITEL: WIJ LEEFDEN OP EEN TE GROTE VOET

ER IS MAAR 1 PLANEET AARDE EN WIJ [WESTERLINGEN] GEBRUIKEN ER WEL MEER.

WIJ MOETEN ONS LEVEN VERANDEREN!

2022

Onze wilde plantentuin [ 1000 stappen en 100+ planten ] krijgt een facelift. De voorbereidingen zijn in volle gang in de hoop dat het voorjaar spoedig voor de deur staat en we de ideeen buiten kunnen gaan uitwerken. 

We zijn gestart met een groot projekt: I owe you the truth for living. 

Het is een ecologisch projekt met een twintigtal schilderijen die naar ik hoop mensen kunnen aanzetten tot nadenken over onze leefstijl van consumeren en produceren. 

De schilderijen zullen als eerste in de rubriek NIEUWS geplaatst worden waarna ze bij het verschijnen van een  nieuw werk naar de SCHILDERIJEN pagina overgezet worden.

Ook bij KERAMIEK staan verrassende ontwikkelingen te verwachten.

Maar voorlopig zijn we nog niet open. De openingsdatum wordt hier later bekend gemaakt.

 

Iedere bezoeker van onze website wensen wij een gezond en creatief jaar toe.

DE NATUUR IS gelukkig NIET TE STOPPEN.

De herfst is begonnen met een variatie aan kleuren.
Ga naar buiten en geniet.

Struinend door de natuur met oog voor de veranderende kleuren geeft zicht op nieuwe ideeen en mogelijkheden. Heerlijk om deze ideeen in de winter bij een draaiende verwarming uit te gaan werken.


Voorlopig nog druk met het bestuderen van historische schilderijen van o.a. Van Gogh en deze als leerproces na te schilderen. Vooral zijn omslag van de donkere Nederlandse periode naar de kleurrijke Zuid-Franse is adembenemend.
Deze studie brengt mij hopelijk bij een betere weergave van het landschap in het Natura 2000 gebied Dwingelderveld.
Ik kan nog steeds niet de juiste creatieve neerslag vinden. Maar goed: zoekt en gij zult vinden!Marian verzorgde deze week een speed date ontmoeting voor kinderen in de basisschoolleeftijd in de bibliotheek in De Wijk.
Toch interessant om kinderen te vertellen over je beroep- ook al is het een hobby.

2021                     

 Het jaar voor een goede toekomst

Een nieuwjaar met nieuwe ideeen en  grootse experimenten. En alles onder de vlag van Covid-19. Wij zullen alle ontwikkelingen hier melden.

Hier een abstracte versie van de ontreddering en de verwarring in de samenleving rond Covid-19. Het schilderij  is te koop voor  150 euro. Het werk is gemaakt op authentiek Hahnemuhle papier en wordt geleverd met een certificaat. Het werk is dus niet ingelijst. Dit kan wel geregeld worden. 

 Interesse neem contact op via de contactpagina of bel #31 614616677

____We zijn op dit moment druk in de weer om een eenvoudige  en mooie tuinexpositie te maken met keramiek werkstukken. De opening zal ergens in april zijn als het weer iets aangenamer is geworden. _______________________________________________________________________________________

Hoe klinkt een Kandinsky?

04032021

Het Centre Pompidou heeft een online tentoonstelling gemaakt met werken van Wassily Kandinsky [1866-1944]. Deze online tentoonstelling is te zien bij GoogleArts&Culture. Kandinsky had synesthesie, het neurologische verschijnsel waarbij 1 zintuiglijke ervaring, bijvoorbeeld het zien van kleuren, ook een of meer andere ervaringen oproept- bijvoorbeeld het horen van geluid. Zoek op Google Arts & Culture en zoek op naam Kandinsky: het opent ogen en oren.

DE EXPOSITIE IN DE TUIN WORDT IN OKTOBER AFGEBROKEN EN OPGESLAGEN IN WERKKASTEN OMDAT KERAMIEK VEELAL NIET BUITEN KAN BLIJVEN STAAN IN DE WINTER.

 

De schilderijen zijn alleen binnen te bekijken in een portfolio of ingelijst.

Van iedere verkoop van onze werkstukken  doneren wij 10% aan de stichting Save the Children in Den Haag.

Wij vinden de foto’s van de kinderen die wij zien te indringend om daar niet iets voor te willen doen.

De tentoonstelling Barbizon van het Noorden.
De ontdekking van het Drentse landschap 1850- 1950.

Een bezoekje aan deze tentoonstelling is de moeite waard om twee redenen:  
1. Je krijgt een goed overzicht van de verandering van stijlen in de loop van deze periode in de landschapschildering. Het blijft jammer dat 1950 als eindatum is gekozen. Graag had ik een aantal moderne landschappen erbij willen zien.
2. De jongste aankoop van oa Het Drents Museum wordt getoond: Het onkruidverbrandertje [1883 – in de maten 30.5 X 39.7 cm] van Vincent van Gogh – geschilderd in de korte periode van zijn bezoek aan Drenthe. Gekocht voor 2.85 miljoen samen met Het Van Gogh museum Amsterdam. Nu zijn alle werken [5] die hij in Drenthe schilderde in bezit van de beide musea.
 Het verloop van de landschapschildering is het goed zichtbaar als we de eikenboom als voorbeeld nemen. De bladerkroon van deze boom werd in het begin van 1850 in detail geschilderd dus inclusief de gelobte bladeren aan het einde van de tak. Volg deze boom in de loop van de jaren op de tentoongestelde werken en dit detail verdwijnt in een grofheid die meer in overeenstemming wordt gezien met de stijl van leven in de latere tijd.
 

Vincent van Gogh heeft mij altijd geinspireerd. Zijn manier van leven en werken zette mij vaak aan het denken. Zijn jeugd en het leven in de Borinage en later zijn manier werken in Zuid-Frankrijk waren fascinerend. Zonder zijn broer was hij niet geworden wat hij nu volgens veel biografen was. 

Als Ode aan hem dit lied van Don MacLean. Er is ook een versie met afbeeldingen van zijn schilderijen maar de tekst vind ik zo indringender.

Om stil van te worden !!!!!!!!

Januari 2020                                                         HET TOYISME IN OPMARS

   2020 wordt een waanzinnig jaar.

De banaan die als kunst met ducttape aan een muur was geplakt is zaterdag opgegeten door een bezoeker in Miami. Het werk “Comedian” van Maurizio Cattelan werd recent meermaals verkocht voor 120.000 dollar. De waanzin ten top?

Ook in het nieuws was de kunstbeweging Toyisme. Het in Emmen geremaakte kunstwerk met de naam De Stip is dringend aan onderhoud toe. De hechtingslaag op de grote bol is op plaatsen aan het loslaten. De reparatiekosten zijn omvangrijk.

Het Toyisme is een internationale kunstbeweging. Het bekende naar buiten als collectiefmet bekende bekende kunst. De beweging werd in 1992 opgericht in Emmen en is recentelijk verplaatst naar Eelde. In aanvang zijn tientallen kunstenaars aan het collectief verbonden.

Deze kunstbeweging is verantwoordelijk voor het grootste kunstwerk in Nederland, de Stip in Emmen. In IJsland hebben zij op de watertoren in Keflavik Uppspretta geschilderd. In eindelijk telt de beweging meer dan 800 werken bestaande uit schilderijen, sculpturen en ruimtelijke objecten.

Het toyisme – vertaald vertaald speelgoed wordt aangevuld methet -isme wat beweging van stroming betekent. Aan de basis van de kunstwerken liggen veelal eigenzinnige en eigentijdse filosofieen en inzichten, die verbeeld worden in een herkenbare wereld die vreemd vreemd aandoet. Een anekdote is de rode lijn door een kunstwerk.

ikn het manifest, notarieel vastgelegd op 5 september 1992wordt de dominantie van het individualisme in de kunst gehekeld. Als reactie op het individualisme is het doel van het toyisme om de kunst opnieuw centraal te stellen en neit de kunstenaar. Dit wordt voorbeeld tot uiting gebracht door het dragen van gezichtsmaskers tijdens het buiten werken en altijd onder een pseudoniem. 

De kunsthistorische kaders waarbinnen het werk en het gedachtegoed van de toyisten geplaatst kan worden is te begrijpen met een verwijzing naar POPART en Graffiti. Opvallend is de speelsheid en het kinderlijke in de werken. Het is lust voor het oog en een eenvoud voor het denken. 

De diamantvogel is een kenmerkend werkstuk Weergave heel duidelijk de ziens- en werkwijze van de beweging tot uiting komt. Het verhaal is: De les zit er bijna op! Nog even een geslaagde landing inzetten en deze diamantvogel staat weer veilig op de grond. Langs de verlichte landingsbaan wordt de diamantvogel al opgewacht door zijn soortgenoten. Omringd door bevlogen instructuurs van de KLM Luchtvaartschool worden hier de jonge zwanen opgeleid tot toekomstige piloten van de moderne luchtvaart. In de laatste fase van de opleiding mag de vers getrainde piloten het luchtruim in met de nieuwe DA 42. Met de komst van de nieuwste technologie en het zeer moderne cockpit systeem zal elke piloot automatisch gaan glimmen in deze prachtige diamantvogel.[bijlage De Diamantvogel]

 

 

 Bijlage: de diamantvogel / De Stip en Voeding

 

Oktober 2019

Tijd voor workshops

De herfst en winter staan ​​weer voor de deur. Een fijne tijd om weer eens iets te ondernemen. Misschien heeft u wel interesse in een workshop schilderen.

Ook dit jaar verzorgen wij weer individuele workshops voor digitaal schilderen.

Er zijn twee introductie-workshops voor mensen die eens willen kennis maken met digitaal schilderen.

  1. Voor tablet en smartphone.
  2. Voor desktop en tekentablet met Corel Painter 2019.

Deze workshops zijn gratis en duren 1 uur en 30 minuten.

Tot slot kan men kiezen voor de verdiepingsworkshop Corel Painter 2019. 

Alle workshops zijn individueel.

De verdiepingsworkshop is 20 euro per uur. De prijs is inclusief materialen. 

Aanmelden bij Gerrit Jan Makaske

Telefoon

0614616677

Augustus 2019

Digitaal schilderen: een belevenis !!!!!!
Kom eens kijken in het atelier.

Iedere

2022

Het nieuwe jaar is volop aan de gang. Hoewel koud lopen we over van   creativiteit. De weekopdrachten horende bij de Rembrandt TV serie nodigt uit om mee te doen. Vanuit de thuissituatie wordt er hard gewerkt aan de zgn. meesterproef met de citroen. Daarnaast ben ik bezig met het projekt: I owe  you the truth for living. Dit is een ecologisch schilderprojekt om met een aantal werken[25] iedereen duidelijk te maken dat de signalen van de IPCC [2021] en het Rapport van de Club van Rome[1972] serieus te nemen zijn. Wij moeten ons leven veranderen . Onze manier van produceren en consumeren  en onze wijze van denken moeten we aanpassen nu het nog kan. Het is misschien wel onze laatste ronde.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

error: Atelier Bazuinerveld